PMC Metal Clay 純銀黏土

純銀黏土介紹:
PMC 銀黏土是由日本三菱株式社旗下技術人員於1996年研製而成, 註冊名稱為 PMC (Precious Metal Clay), 利用銀黏土製作首飾過程一點都不複雜,相對於傳統鑄銀需要多次加熱,打造,打磨的過程簡單安全得多,而且利用銀黏土製作銀飾是可以全程在家中完成的,所以銀黏土在熱愛DIY 的日本多年前已流行起來, 其後亦因銀黏土的可塑性,銀黏土於不少歐美國家興起。

PMC 純銀黏土含有99.99%純銀成份, 由純銀, 水及有機黏合劑3種成份構成, 屬軟身貴金屬黏土, 故在還未燒製前可用捏出不同造型, 而當黏土經過高溫燒製後,當中的水分及黏合劑就會氣化, 製品最後只剩下銀的成份而成為一件的99.9純銀首飾。

Screen Shot 2016-06-29 at 17.30.54
#PMC 銀黏土是什麼? #銀黏土係咩?
香港人喜歡尋求新玩意,銀黏土手製飾物響香港得以一路發展,有D朋友學咗就同friend講,甚至有D同學以銀黏土創業及接受訪問 (我哋當然都俾人訪問過無數次啦,HAHA)所以近年多咗朋友開始知道有銀黏土呢樣嘢,原來自己可以整銀戒指呀,吊咀呀咁,但大部份有興趣嘅人都未必知銀黏土究竟係咩,感覺上有 D 奇怪,所以就有 D 卻步。 甚至有D人話銀黏土咪又係黏土,做咩咁貴?!同紙黏土有咩分別?!我聽到啼笑皆非,如果施主你覺得紙同銀係一樣,價值相同嘅話,HAHA。
好喇,講返正題!咁究竟銀黏土係咩嚟嘅呢?
PMC 即是 Precious Metal Clay – 貴金屬黏土,由日本三菱公司出品。「PMC 銀黏土」即係日本三菱公司出品嘅 貴金屬銀黏土。
銀黏土顧名思義即是 銀嘅黏土,係製作銀器、銀首飾的原材料。
從型態方面嚟講,銀黏土係黏土狀,亦即係軟身嘅狀態,所以可塑性高,而黏土D水份乾咗之後就會變硬同脆,又所以以銀黏土製作作品時,把握銀黏土開始時軟身嘅時刻係好重要㗎!
成份方面,「PMC純銀黏土」有銀粒子、PMC有機接合劑、水份,所以要以正確燒製方法先可以將銀黏土唔係銀嘅成份燒走、氣化,最後只淨銀,所以就係純銀喇。 PMC層面嚟講,純銀是999銀,即99.9%成份係銀,唔係925,925有7.5%係其他金屬成份。而PMC 出品嘅純銀黏土有以下幾種,適合唔同工藝需要而運用。
  PMC3 -黏土狀,易操作,現時大多數入門班都採用PMC3。
 PMC Flex -黏土狀,易操作,比較耐乾,適合編織造型,但尤於價錢比PMC3 高少許,所以較少入門班會採用。
 PMC Sheet -紙 (片) 狀,易操作,用摺紙技巧製作不同造型,我哋嘅摺銀紙班就係用呢佢喇。
 PMC Syringe -盛載響針管入面嘅膏狀銀黏土,用嚟做特別造型,亦多會用嚟做修補,由於一開就係一 支,所以唔會響一般入門班採用。
 PMC Paste - 膏狀,用嚟做特別造型,亦多會用嚟做修補,由於一開就係一 盒,所以唔會響一般入門班採用。
            以上PMC銀黏土材料,作品完成後都係999純銀。
從價錢方面嚟講,銀絕係貴金屬,而銀黏土需要專門嘅製作過程去製造,有一定價值,亦因為咁價錢相對比其他手工藝材料較高,但如果你明白銀係咩嚟,唔搵其他物料比就唔會覺得貴啦。
睇到呢度,希望大家對PMC銀黏土有 D 認識啦。
賣吓廣告先 ~HEHE~我哋嘅銀黏土體驗班,有導師教,包材料,時間又彈性,簡直抵啦!^^
另外有少少分享,有同學上嚟搵我哋上堂,話之前試過去其他工作室整銀戒指,點知隻戒指一戴或一跌就爛,根據同學嘅描述,我哋覺得好可能係因為嗰間嘢將材料混合咗其他成份金屬嘅黏土,同埋有可能燒嘅方法出問題,所以會咁爛法。當然呢D只係我哋以經驗同物理常識作出嘅推測,始終唔係拎件嘢去驗都唔可以作實嘅~只不過我想話如果有人咁唔好彩賴過嘢,唔駛懷疑或對銀黏土失去信心。搵啱嘅workshop 上堂,去有信譽嘅商戶買就OK 啦!當然~搵我哋都係一個好好嘅途徑!^^
**注意呢度淨係講PMC銀黏土,其他牌子,雜嘜,我哋不作評論或加以說明。